Skip to main content

Plastik kullanımı ile sadece doğaya zarar verilmiyor, ayrıca canlı yaşamı da tehdit altında kalıyor. Araştırmalara göre plastikten etkilenen canlı türü sayısının 400’den fazla olduğu biliniyor. 20.yüzyıldan önce plastik kullanımı bu kadar yaygın değildi ve doğaya olan zarar böyle değildi. Plastik araç gereçlerin diğer maddeye sahip ürünlere göre daha kolay ulaşılması ve ucuz olmasından dolayı tıptan eğitime, sanayiden ev araç gereçlerine kadar sosyal hayatın hemen her alanında kullanılmaya başlanmış ve çevresel zararları ortaya çıkmıştır.

Hayatımıza baktığımızda kullandığımız tüm eşyaları düşünelim; kullandığımız telefon kabımız, kulağımızdaki kulaklık, belki öğlen yemeğimizin içinde durduğu kap veya biraz sonra içeceğimiz suyun şişesi plastikten üretilmiş. Adeta hayatımızı ele geçirmişler ve onlar olmadan yaşamak neredeyse imkansız hale gelmiş durumda. Plastikler ilk olarak 1960’lı yıllarda üretilmiştir. Bütün bu plastikler insan sağlığına zararlı birçok madde içeriyor.

Plastik maddeler doğada 1000 yılda çözülüyor. Her yıl kişi başı 440 poşet tüketimi gerçekleşiyor. Türkiye’de 1 yılda milyar plastik poşet tüketimi mevcut. Sahillerdeki çöplerin %75’i plastiklerden oluşuyor. Özellikle denizlere atılan plastik atıkların gün yüzüne çıkmasıyla beraber Akdeniz dünyanın 6. Büyük deniz çöplüğü olarak anılıyor. Akdeniz mikro plastiğin %7’sini barındırıyor. Plastik atıkları denizlerdeki canlıların en büyük düşmanı haline geldi. Okyanuslara her yıl sekiz milyon tonluk plastik atık boşaltılıyor. Ölen deniz kaplumbağalarının %80’inin midesinden plastik poşet çıkıyor. Plastik sadece insan sağlığına değil tüm dünyamıza ciddi zararları vardır. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için plastiklerden uzak durmalı ve geri dönüşüme yönelmeliyiz.

Anasayfa
Whatsapp
İletişim
Teklif