Her yıl dünyada milyonlarca ton kağıt ve karton tüketiliyor. Gelişen teknoloji ve sanallaşan içeriklere rağmen bu sayı sürekli artıyor. Ofislerde, iş yerlerinde kullanılan fotokopi kağıtları, faturalar, gazeteler bu kullanımın başında yer alıyor. Kağıt ve ağaç tüketimi ile ilgili birkaç istatistiğe birlikte bir göz atalım.
- Türkiye genelinde kağıt-karton tüketimi yıllık yaklaşık 6 milyon tonu buluyor. Kişi başı tüketim ise 70 kg olarak belirlendi.
- Geri dönüşüm oranımız % 40 seviyesinde ve hedeflenen ise 5 yıl içinde bunu % 60 seviyesine taşımak.
- Her yıl kağıt, karton ve yaşamsal ihtiyaçlarımız için kişi başı ortalama 7 adet ağaç tüketiyoruz. Bu demek oluyor ki her sene doğaya en azından 7 fidan dikmemiz gerekiyor.
- 1 hektar alan içinde iğne yapraklı ağaçlar yılda 30 ton, geniş yapraklı ağaçlar ise 16 ton oksijen üretebiliyor.
- Yetişkin bir kayın ağacı 1 günde yaklaşık 1000 kişinin çıkardığı karbondioksiti yok edebiliyor. Aynı zamanda yılda 7 kg toz ve yaklaşık 300 kg zehri süzebiliyor. Buna bağlı olarak da hava kirliliğinin yaklaşık % 50’si ormanlar sayesinde temizlenmiş oluyor.
- 10 m2 alan içinde bulunan 25 metre boyunda 100 yaşında bir kayın ağacı yılda 30.000 lt. su emebilir ve toprak kaymasını engelleyerek verimli toprakları korumuş olur.
- 1 hektar alan içinde yaklaşık 10.000 ağaç bulunabilir, 10.000 ağaç ise günlük 30.000 insanın tükettiği oksijeni üretebilir. Dünyada herkes tükettiği kağıt miktarını yarı yarıya azaltırsa yılda 8 milyon hektar orman korunabilmektedir.
- Geri dönüşüme kazandıracağımız 70 kg kağıt ile 1 ağaç kurtarabiliriz. Kurtardığımız 1 ağaç ise günde 3 insanın tükettiği oksijeni üretebilir.
- 1 ton kağıt hamuru için 2 ton ağaç gerektiği bunun için de 20 ağacın kesildiği ve kesilen 20 ağaç ile sadece 200.000 sayfa yani 80 koli A4 fotokopi kağıdı üretilebildiği bilinmelidir.
- Çevre ve Orman Bakanlığı verilerine göre boş yere yapılan yazışmalar olmasa 2 milyon ağaç kurtarılabilir. Ortalamaya göre bir ofis çalışanı yılda yaklaşık 80 kg kağıdı çöpe atıyor. Bu rakamın 1 ağaçtan elde edilen kağıda eşit olduğu düşünülürse geri dönüşümün önemi daha da ön plana çıkıyor.
Dünyadaki bütün kaynakları tüketirken uzun vadeli düşünmek sürdürülebilirlik açısından her zaman çok önemli bir yere sahiptir. Bilinçli tüketimle en az zarar ve en yüksek fayda sağlanabilir bu nedenle bir daha ki sefere kağıt ürünleri kullanırken uzun vadeli düşünmeli ve geri dönüşüme yönelmeliyiz.